Een blog over jeans. Hoe ik erbij kom? Ik kwam op het idee door de tentoonstelling Blue Jeans in het Centraal Museum Utrecht. Ik ben er nog niet geweest, maar dat kan ik over een aantal weken vast niet meer zeggen.. Want ik moet en ik zal deze tentoonstelling bezoeken!

Hoe werd de jeans van toen, de jeans van nu?

In 1847 verhuisde meneer Levi Straus naar de Verenigde Staten waar hij broeken voor goudzoekers maakte. Deze broeken werden gemaakt van zeildoek, maar dit werd al snel vervangen door de katoensoort Serge de Nîmes. Spreek het maar eens lekker snel en Frans uit.. Denim, inderdaad. De denim broeken hadden de gewoonte te scheuren, vooral op plekken waar iet of wat spanning op stond. De oplossing was klinknagels. Met deze uitvinding van Jacob Davis maakte de jeans tot wat het nu is. Nou ja, de jeans was hiermee geboren. In 1873 kregen Straus en Davis een patent op de jeans en al snel opende de eerste fabrieken van Levi Straus & Co. haar deuren. Er werden jeans geproduceerd voor voornamelijk mannen; soldaten, goudzoekers en bouwvakkers. Er moest in gewerkt worden. Pas in 1960 werd de spijkerbroek door vrouwen gedragen. Stijl-icoon Marilyn Monroe droeg er een en al snel volgende andere sterren als Elvis, James Dean en John Wayne.

Tegenwoordig zijn jeans onmisbaar, voor zowel mannen als vrouwen: sexy jeans om in te stappen; dikke, stevige jeans om mee te wroeten in de tuin, en jeans om de aandacht mee te trekken door de rafels en stras-steentjes. Er zijn zelfs speciale jeans voor moslims. Deze jeans hebben een hogere taille en extra knieruimte waardoor het knielen, en dus bidden, gemakkelijker gaat. De moslim-jeans heeft ook meer zakken dan de gemiddelde jeans. Hierin kan de dragen de zijn/haar spullen kwijt die tijdens het bidden niet gedragen mogen worden. Dus, jeans voor de man en de vrouw, in heel veel verschillende modellen en in heel veel verschillende kleuren. Alles kan en alles mag, zeker nu. Bekijk hier de hele collectie broeken en jeans online van Twinkeltje. Let je er bij het passen van de jeans wel op dat deze niet te strak zit..

De gevaren van een te strakke jeans

Britney Spears, Angelina Jolie en Madonna droegen ze allemaal. Te strakke jeans. De Canadese dokter Parma waarschuwde dat dames met een te strakke, lage taille broeken de zenuw onder de heupbekken kunnen beklemmen. Dit geeft een tintelend, brandend gevoel. Ook wel parasthesis genoemd. "Lage taille broeken zijn niet geschikt voor gezette vrouwen. Zij kunnen zich beter houden aan het dragen van middelhoge taille broeken, of nog beter, ruime jurken", aldus dokter Parma. Ook mannen, die ooit nog eens vader wensen te worden, zullen toch wat lossere broeken moeten gaan dragen. Voor hen kan het dragen van strakke broeken impotentie en beschadigde testikels veroorzaken. Misschien allemaal een beetje overdreven, maar je kunt 't maar weten..

BROEKEN EN JEANS - JEANS - BROEKEN MET PRINT - CHINO'S