Bloemen ter herdenking slachtoffers MH17 | "Klootzakken" "Ik schrijf met heel veel liefde en overgave en ik hoop dat ik jullie daar veel plezier mee doe, zonder jullie was ik immers nergens", schrijft Birgit Roobol (19). Onlangs schreef ze op haar blog prachtige woorden over de terreuraanslag op de MH17 van Malaysia Air:

“Dag mama, dag papa.” “Dag opa, dag oma.” “Dag broertje, dag zusje.” “Dag vriendje, dag vriendinnetje.”

Zo klonk het vast gisterenochtend bij de incheckbalie van vlucht MH17, Malaysia Air. Een uitgelaten sfeer. Gezinnen met koffers, jongeren met backpacks. Korte broeken al aan, zonnebril op het hoofd. De zon tegemoet.

“Fijne vakantie hè en kijk uit.” Nog een laatste knuffel en dan lopen ze door de douane. Nog één keer kijken ze achterom, nog één keer zwaaien. Ze lachen, “Dag! Tot over drie weken.”

Joelend de dood tegemoet.

Niet hebben nagedacht dat dit de laatste keer zou zijn. De laatste knuffel, laatste woorden. Zou ze nog boos zijn om vorige week? Weet hij wel hoe veel ik van hem houd? Zou ze het hebben geweten? Zou het pijn hebben gedaan?

Op 17 juli 2014 vertrok om 12:14 vlucht MH17 van Malaysia Air, het zou 298 inzittenden naar het zonnige Kuala Lumpur brengen, om daar vakantie te vieren, familie te bezoeken of om over te stappen op een andere vlucht.

Het vliegtuig stortte neer op Oekraïense bodem, het is nog niet duidelijk dat het een ongeluk of een aanslag was, maar niemand overleefde de ramp.

Schiphol (AMS) – eindbestemming: de dood

“Dag mama, dag papa.” “Dag opa, dag oma.” “Dag broertje, dag zusje.” “Dag vriendje, dag vriendinnetje.” Rust zacht.

Toon Hermans:
Ga nooit heen zonder te groeten
ga nooit heen zonder een zoen
Wie het noodlot zal ontmoeten
kan het morgen niet meer doen
Ga nooit heen zonder te praten
dat doet soms een hart zo’n pijn
Wat je ‘s morgens hebt verlaten
kan er ‘s avonds niet meer zijn.

"Your stats are booming", "Your stats are booming", "Your stats are booming". En zo nog heel veel keren meer. Haar blog werd 1000en keren gedeeld op Social Media, 10.000en keren geliked en wel 100.000en keren gelezen. "Een heel dubbel gevoel, want ik had het stukje liever niet willen schrijven. Maar ik vind het prachtig dat mensen kracht halen uit mijn woorden."

Birgit Robool draagt haar stuk vandaag voor in Amsterdam tijdens de stille tocht die begint om 20.00u vanaf de Dam.

Binnenkort verschijnt er een gastblog van Birgit. Hier.

X van Debbie

BRON Foto: Nu.nl