14 februari is het Valentijnsdag, ieder jaar weer. De dag waarop je jouw geliefdeN, dus ook familie en vrienden/vriendinnen, eventjes extra laat merken dat je blij met ze bent - een kaartje, een bloemetje, chocolade, of een ander dergelijk aardigheidje. Maar waar komt Valentijnsdag nu eigenlijk vandaan? Heeft deze dag geschiedenis of is het gewoon een commercieel verzinsel?

Er zijn verschillende verhalen terug te vinden, hieronder het verhaal dat mij het meest aanspreekt:

De Romeinse keizer Claudius II verbood zijn soldaten niet te trouwen, niets mocht hen aan het front afleiden. Volgens de legende kwam er een (dappere) soldaat met zijn geliefde naar bisschop Valentijn met het verzoek hen te trouwen. Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer en huwden het stel. Er volgende meerdere verzoeken aan bisschop Valentijn, en al snel  openbaarde dit 'strafbare feit' zich. Bisschop Valentijn werd gearresteerd en veroordeeld tot de dood; onthoofding. In afwachting op zijn vonnis kreeg de bisschop het verzoek een blinde jongedame te genezen. Valentijn zorgde voor een geneesmiddel, maar dat werkte niet.  Nadat het vonnis uitgevoerd was (lees: Valentijn onthoofd was) ontving het blinde meisje een klein briefje van Valentijn, waaruit een gele bloem viel. Op het briefje stond 'van Valentinus'. Een wonder! Ze kon het zelf lezen! Uiteindelijk is ze toch genezen door Valentinus. SNIK! SNIK! SNIK!

Deze tragedie gebeurde op 14 februari 296. Dit jaartal is echter nergens terug te vinden. Maarrrr Claudius II regeerde namelijk van september 268 tot januari 270, dus dan moet het 14 februari 269 zijn.

In de Verenigde Staten, hoe kan het ook anders, is men begonnen met het 'changen' van anonieme liefde naar liefde. Uiteraard uit commercieel oogpunt.

 

Heb jij een Valentijn? Of misschien meerdere? Wat krijg/geef je graag? Ik ben benieuwd!

Happy Valentine's Day!!

Xx Debbie